Kara za brak biletu w Poznaniu: bilet okresowy nie przy sobie

Miałeś ważny bilet okresowy, ale nie przy sobie? Prawo przewozowe pozwala w 7 dni od przejazdu udokumentować bilet – wtedy opłata dodatkowa jest umarzana, a przewoźnik pobiera tylko opłatę manipulacyjną.

Pismo skierujesz do przewoźnika lub organizatora komunikacji w Poznaniu wskazanego na wezwaniu.

Podstawa prawna w piśmie

  • art. 33a ust. 5 w zw. z ust. 4 ustawy – Prawo przewozowe

Termin

Bilet trzeba okazać przewoźnikowi najpóźniej w ciągu 7 dni od dnia przejazdu. Przewoźnik pobiera wtedy tylko opłatę manipulacyjną.

Gdzie wysłać pismo

Przewoźnik lub organizator transportu w Poznaniu

Nazwę i adres znajdziesz na wezwaniu do zapłaty wystawionym przez kontrolera.

Co przygotować

  • kopia biletu okresowego / Karty Miejskiej lub zrzut ekranu z aplikacji
  • kopia wezwania do zapłaty

Wybierz swoją sytuację

Dobierzemy podstawę prawną z aktualnych przepisów i pokażemy termin.

Termin: Bilet trzeba okazać przewoźnikowi najpóźniej w ciągu 7 dni od dnia przejazdu. Przewoźnik pobiera wtedy tylko opłatę manipulacyjną.

Podgląd pisma (fragment)

Treść zamazana
Wniosek o umorzenie opłaty dodatkowej

Pytania i odpowiedzi

Ile mam czasu?

Bilet trzeba udokumentować najpóźniej w 7 dni od dnia przejazdu (art. 33a ust. 4 i 5 Prawa przewozowego).

Czy to jest mandat?

Nie. Opłata dodatkowa za brak biletu to należność cywilna przewoźnika, a nie grzywna.

Wzór pisma do samodzielnego wykorzystania. Serwis nie świadczy pomocy prawnej i nie gwarantuje rozstrzygnięcia.

Zacznij teraz